حکومت معاویه
يكشنبه, ۲۱ دی ۱۳۹۳، ۱۱:۵۳ ق.ظ
سیاست امام(ع) در برابر معاویه
امام حسین(ع) با اینکه بعد از شهادت امام حسن(ع) صالحترین فرد جهت تصدی حکومت بود؛ اما به موجب پیمان صلحی که برادرش امام حسن(ع) با معاویه منعقد کرده بود به این صلح نامه وفادار ماند؛ و با اینکه مردم کوفه برای قیام بر ضد معاویه به وی نامه نوشتند، از قیام دوری گزید. با این وجود او مشروعیت حکومت معاویه بر مسلمانان را رد کرد و بر جهاد با ظالمان تأکید نمود. معاویه از قیام امام بیم داشت و پس از شهادت امام حسن(ع) از امام حسین(ع) خواست که از قیام بپرهیزد. در پاسخ به معاویه امام پایبندی خود را به عهدنامه صلح به او یادآوری کرد؛ و به کسانی که او را به قیام دعوت میکردند اعلام میکرد که «من امروز چنین اندیشهای ندارم خدایتان رحمت فرماید، بر زمین بچسبید و در خانهها کمین کنید و تا هنگامی که معاویه زنده است از اینکه مورد بدگمانی قرار بگیرید پرهیز کنید؛ اگر خداوند برای او چیزی پیش آورد و من زنده بودم اندیشه خود را برای شما خواهم نوشت.»
امام حسین(ع) در این دوره، علنی یا غیر علنی به بیان احکام امامت و خلافت و ویژگیهای خلیفه بر حق میپرداخت. از اقدامات تبلیغی امام حسین(ع) برای جلب افکار عمومی و بیان احکام خدا، سخنرانی او در گردهمایی بزرگ حج در سرزمین مِنا و همچنین جلسات مخفی وی در مکه است.
در دوره ۱۰ ساله امامت امام حسین(ع) نامههای متعددی بین وی و معاویه رد و بدل شد. این نامهها موضعگیریهای امام حسین(ع) در برابر معاویه را نشان میدهد. به گونهای که در پی هر جنایت و اقدام غیر اسلامیای که از معاویه سر میزد امام حسین(ع) به شدت او را مورد انتقاد و سرزنش قرار میداد. اقدام معاویه در به شهادت رساندن افرادی چون حجر بن عدی و عمرو بن حمق خزاعی و حضرمی و یارانش از جمله مواضعی بود که سختترین و شدیدترین اعتراضات امام(ع) را در پی داشت.
معاویه به دنبال فعالیتهای دامنهدار خود برای تثبیت ولایتعهدی یزید، سفری به مدینه انجام داد تا از مردم مدینه به ویژه از شخصیتهای بزرگ این شهر که در رأس آنان امام حسین(ع) قرار داشت بیعت بگیرد. او پس از ورود به این شهر با امام(ع) دیدار کرد و طی سخنانی موضوع ولایتعهدی یزید را پیش کشیده و کوشش کرد تا موافقت امام را با این موضوع جلب کند؛ اما امام(ع) او را به شدت مورد شماتت قرار داده بیلیاقتیها و هوس بازیهای یزید را به رخش کشید و او را از ولایتعهدی یزید بر حذر داشت. امام حسین(ع) از معدود کسانی بود که بیعت با یزید را نپذیرفت و در خطابهای قاطع معاویه را محکوم کرد.
سیاست معاویه در برابر امام(ع)
معاویه مانند خلفای سه گانه در ظاهر احترام بسیاری برای امام حسین(ع) قائل بود. این به آن جهت بود که میدانست امام حسین(ع) نزد مردم مکه و مدینه جایگاه ویژهای دارد و با او نمیتوان با درشتی رفتار کرد. با این حال، امام(ع) مانعی بزرگ بر سر راه حکومت وی تلقی میگردید و معاویه پیوسته نگران قیام او بود. از این رو، او در برابر امام(ع) سیاست بسط و اقباض را در پیش گرفت. معاویه از سویی جایگاه حضرت را از نظر دور نمیداشت و در ظاهر به او احترام میکرد و بزرگ میشمرد و به کارگزارانش نیز دستور میداد که متعرض فرزند رسول خدا(ص) نشوند و از بیاحترامی نسبت به وی بپرهیزند. و از سوی دیگر، مراقبت پیوسته و شبانه روزی از امام(ع) را در دستور کار خود قرار داده و تمام حرکات و سکنات، زندگی خصوصی و عمومی وی را در سفر و حضر زیر نظر داشت و حتی به عمد میخواست که امام(ع) را حساس کند و نسبت به این مراقبت آگاه سازد و اعلام دارد که ریز و درشت جریان زندگی وی لحظه به لحظه به او گزارش میشود تا این گونه امام(ع) را از اندیشه قیام باز دارد.
معاویه با توجه به جایگاه امام(ع)، به فرزندش یزید نیز سفارش کرده بود که در عین ترس از امام حسین(ع)، در صورت غلبه بر او با امام مدارا کند و بر بیعت گرفتن از او اصرار نورزد.
۹۳/۱۰/۲۱